Nori – En av sushins grundpelare

Nori – Ett mångsidigt och hållbart sjögräs

Smakrik alg med havskänsla

Allt du behöver veta om noriblad

Noriblad görs av torkade och rostade blad av alger i släktet Porphyra och används i en mängd olika maträtter, däribland sushi.

Nori är en rödalg som växer naturligt i havsvatten. Det är en rik källa till vitaminer, mineraler och fibrer. Visa sorters nori är också rika på omega-3-fettsyror. Noriblad håller länge och kan lagras i flera år utan att bli dåliga.

Algen odlas i havet där man planterar algerna på ett nät som hänger ner från ytan. Nori växer snabbt och man kan få flera skörder från samma planta. Det tar omkring 45 dagar innan den första skörden är redo, efter det kan man skörda igen ungefär var tionde dag.

Från lyxvara till vardagsmat

Historien bakom nori

Nori är ett av de äldsta livsmedlena i Japan, de äldsta källorna som nämner nori är från 700-talet, men det är mycket troligt att nori ätits sedan ännu längre tillbaka.

Från början gjorde gjorde man en pasta på bladen, och nori var endast mat för de rika och mäktiga. Det dröjde till 1700-talet innan man började odla nori istället för att skörda den vilt. Samtidigt uppfann man processen för att tillverka noribladet.

Efter de två viktiga stegen blev nori en ingrediens som alla använde.

Idag är nori en viktig ingrediens i en mängd olika rätter, bland annat miso-soppa och sushi. Det är också ett populärt snacks och tilltugg.

En grundpelare till sushi

Nori & Sushi

Nori är en viktig del av sushi. Man använder det bland annat till de tunna rullarna som kallas maki. Makirullar fylls med olika ingredienser, vanligtvis ris och fisk, skaldjur eller grönsaker. Makirullorna får sin krispiga konsistens och karakteristisk smak från nori.

Nori används också till andra sushirätter, till exempel nigiri. Nigiri är den klassiska sushirätten som de flesta associerar mest med sushi. Nigiri görs av med bitar av fisk eller skaldjur som läggs på en liten risboll. Det är vanligt att använda bitar av nori för att dekorera nigiri.

Frågor och svar om nori

En smakresa för alla

Umami Sushi – Den ultimata sushiupplevelsen

Umami Sushi är en restaurangkedja som erbjuder en smakrik och autentisk sushiupplevelse.

Vi tror på att sushi är mer än bara mat. Det är en kulturell upplevelse som du kan uppskatta med alla dina sinnen. Därför använder vi endast de bästa råvarorna, lagar vår sushi med stor omsorg och skapar en mysig och avslappnad atmosfär i våra restauranger.

Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren sushiälskare kommer du att hitta en ny favoriträtt på vår meny.

Om du letar efter en fantastisk sushiupplevelse är Umami Sushi ett måste!

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Fyll i nedanstående kontaktformulär för att nå oss.
Lämna ditt namn, e-postadress och ditt meddelande om du har frågor, förfrågningar eller feedback.
Vi återkommer till dig så snart vi kan. Tack!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.